Minister finansów odejdzie ze stanowiska. Kto go zastąpi?

Po niecałych dwóch miesiącach urzędowania minister finansów Marian Banaś żegna się ze stanowiskiem.

Prawo i Sprawiedliwość zgłosiło kandydaturę Mariana Banasia na stanowisko prezesa Najwyższej Izby Kontroli – poinformował szef klubu PiS Ryszard Terlecki.

Marian Banaś, który formalnie nie złożył dymisji, ma zastąpić Krzysztofa Kwiatkowskiego, którego kadencja kończy się 27 sierpnia.

Mariana Banasia w ministerstwie najprawdopodobniej zastąpi sam premier. Być może wspierany przez któregoś z wiceministrów. Były pomysły znalezienia nowego ministra finansów z zewnątrz, ale na dwa miesiące przed wyborami ciężko znaleźć kogoś poważnego kandydata na to stanowisko.

Źle by wyglądało, gdybyśmy w tej kadencji mieli już piątego ministra finansów, po Pawle Szałamasze, Mateuszu Morawieckim, Teresie Czerwińskiej i Marianie Banasiu. Dlatego nowego ministra finansów najprawdopodobniej po prostu nie będzie.

Wniosek o powołanie Banasia na szefa Najwyższej Izby Kontroli ma być rozpatrywany na najbliższym posiedzeniu Sejmu, w środę.

Marian Banaś w rządzie Zjednoczonej Prawicy

Marian Banaś w czerwcu zastąpił na stanowisku ministra finansów dotychczasową szefową resortu Teresę Czerwińską. Wcześniej pełnił funkcję wiceszefa tego resortu oraz szefa Krajowej Administracji Skarbowej. Był także w przeszłości Generalnym Inspektorem Informacji Finansowej, pełnomocnikiem rządu do spraw zwalczania nieprawidłowości finansowych.

Banaś jest absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego (1979). W 1980 r. ukończył studia podyplomowe z zakresu religioznawstwa, studiował też filozofię na Papieskiej Akademii Teologicznej. Odbył pozaetatową aplikację sądową zakończoną w 1996 r. egzaminem sędziowskim oraz aplikację NIK-owską. Ukończył również Podyplomowe Studia Audytu Wewnętrznego (2009-2010).

Banaś doradzał także ministrowi spraw wewnętrznych w okresie rządu Jana Olszewskiego. W latach 1992-2015 pracował w Najwyższej Izbie Kontroli na różnych stanowiskach, m.in. głównego specjalisty i doradcy prawnego. Od 21 listopada 2005 r. do 2 stycznia 2008 r. był podsekretarzem stanu w Ministerstwie Finansów, od 28 listopada 2005 r. – także szefem Służby Celnej.

1 komentarz w “Minister finansów odejdzie ze stanowiska. Kto go zastąpi?

1. Panie Banaś, bez Pana ta ojczyzna nasza polska umrze, kto nam dowali nowy podatek, kto nam sankcjami zajmie majątek, tylko Pan nad Pany na cokole prawa z nierządem stoi, bez Pana naszego to ino ciemnogród stoi, idę jutro na kleczkach do Częstochowy