Salony Gier Totalizatora Sportowego. Pytania i odpowiedzi

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Rozmiar czcionki:
Print Friendly, PDF & Email

Jako podmiot, któremu Prezes Rady Ministrów powierzyła monopol na urządzanie gier na automatach poza kasynami, Totalizator Sportowy poszukuje lokali, w których mógłby prowadzić salony gier.

Jak już pisaliśmy wcześniej właściciele lokali mogą sami zgłaszać Totalizatorowi chęć współpracy w tej materii (czytaj: „Totalizator Sportowy szuka lokali na salony gier na automatach”.)

Jednak jak to się często zdarza od początku pojawiło się mnóstwo pytań dotyczących możliwości takiej współpracy, wymagań czy rozliczeń. Prezentujemy zatem najczęściej przewijające się zapytania wraz z wyjaśnieniami:

1. W jaki sposób rozpatrywany jest wniosek o współpracę?
Odpowiedź: Każdy prawidłowo wypełniony formularz internetowy jest rejestrowany w bazie danych Totalizatora Sportowego. Następnie jest on analizowany pod kątem zgodności z przepisami ustawy o grach hazardowych i założeniami rozwoju sieci Salonów Gier na Automatach. Bez względu na wynik tej weryfikacji, każda z osób zgłaszająca poprzez ww. formularz chęć podjęcia współpracy z Totalizatorem Sportowym, otrzyma odpowiedź drogą elektroniczną na podany przez siebie adres zwrotny. Dodatkowo w przypadku pozytywnej decyzji, pracownik Totalizatora Sportowego nawiąże osobisty kontakt z osobą, której lokal spełnia wszystkie wymagania.

2. W jakim terminie rozpatrywany jest wniosek o współpracę?
Odpowiedź: Może to nastąpić niezwłocznie, natomiast w niektórych przypadkach Totalizator Sportowy może poprzestać jedynie na elektronicznej odpowiedzi o zarejestrowaniu zgłoszenia. Decyduje o tym Plan Rozwoju Sieci Salonów Gier na Automatach przyjęty przez Totalizator Sportowy.

3. W jaki sposób mogę zgłosić chęć podjęcia współpracy?
Odpowiedź: Jeżeli mają Państwo lokal, który chcecie wynająć z przeznaczeniem na prowadzenie Salonu Gier na Automatach, prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego dostępnego pod adresem: https://www.totalizator.pl/wspolpraca/lokale-uzytkowe
Jest to jedyna droga na podjęcie współpracy z Totalizatorem Sportowym.

4. Czy mogę prowadzić salon gier na automatach jako podmiot współpracujący?
Odpowiedź: Nie ma możliwości prowadzenia salonu Gier na Automatach jako podmiot współpracujący. Ustawa przewiduje zakaz powierzania innemu podmiotowi wykonywania czynności związanych z urządzaniem gier na automatach. Totalizator Sportowy jest zainteresowany wyłącznie wynajęciem lokali, w których to prowadził będzie Salony Gier na Automatach.

5. Jakich lokali poszukuje Totalizator Sportowy?
Odpowiedź: Totalizator Sportowy zainteresowany jest pozyskaniem lokali o różnych formatach. Jeżeli mają Państwo lokal, który chcecie wynająć z przeznaczeniem na prowadzenie Salonu Gier na Automatach, prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego dostępnego pod adresem: https://www.totalizator.pl/wspolpraca/lokale-uzytkowe

6. Na jaki okres podpisywana jest umowa?
Odpowiedź: Totalizator Sportowy traktuje tę kwestię indywidualnie, w większości wypadków staramy się zawierać umowy na dłuższy okres

7. Czy Totalizator zawiera jakieś inne umowy niż umowy najmu?
Odpowiedź: Totalizator Sportowy realizuje monopol Państwa w zakresie prowadzenia Salonów Gier na Automatach. Ustawa przewiduje zakaz powierzania innemu podmiotowi wykonywania czynności związanych z urządzaniem gier na automatach.

8. Jak wyglądają sprawy rozliczeń?
Odpowiedź: Totalizator Sportowy jest zainteresowany wyłącznie wynajęciem lokali, w których będzie prowadził Salony Gier na Automatach. Jedyną formą rozliczenia będzie koszt wynikający z umowy najmu.

9. Czy partycypujecie Państwo w kosztach adaptacji lokalu?
Odpowiedź: Totalizator Sportowy będzie adaptować lokal na własny koszt. W niektórych przypadkach Spółka może zlecić adaptację lokalu właścicielowi według naszego projektu co może mieć wpływ na wysokość czynszu.

10. Czy lokal na salon gier który będzie wynajmowany, może mieć status podnajmu?
Odpowiedź: Tak, lokal może mieć status podnajmu.

11. Kto dostarcza do salonu gier automaty, kto je serwisuje?
Odpowiedź: Uruchomienie salonu gier, wyposażenie i serwis automatów pozostaje w gestii Totalizatora Sportowego.

12. Mam kilka lokali w różnych miejscowościach. Czy mogę je wszystkie zgłosić?
Odpowiedź: Tak, Totalizator Sportowy zainteresowany jest pozyskaniem lokali w różnych miejscowościach. Jeżeli mają Państwo lokal, który chcecie wynająć z przeznaczeniem na prowadzenie Salonu Gier na Automatach, prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego dostępnego pod adresem: https://www.totalizator.pl/wspolpraca/lokale-uzytkowe

13. Czy salony gier będą otwarte 24 godziny na dobę?
Odpowiedź: Tak, czas pracy salonów planowany jest całodobowo.

14. Mam bar. Czy mogę w tym samym pomieszczeniu ustawić kilka automatów?
Odpowiedź: Nie, Totalizator Sportowy realizuje monopol Państwa w zakresie prowadzenia Salonów Gier na Automatach. Ustawa przewiduje zakaz powierzania innemu podmiotowi wykonywania czynności związanych z urządzaniem gier na automatach.

15. Kiedyś prowadziłem już salon gier. Czy mogę podjąć podobną pracę w Totalizatorze Sportowym?
Odpowiedź: W przypadku chęci podjęcia pracy w Totalizatorze Sportowym proszę o złożenie aplikacji na stronie https://www.totalizator.pl/wspolpraca/kariera/oferty-pracy-nowe.

16. Mam lokal, który kiedyś wynająłem obcej firmie. Wstawiła ona automaty, które później zostały zajęte jako nielegalne. Czy mogę sam zgłosić ten lokal do Państwa?
Odpowiedź: Salony gier na automatach muszą znajdować się w lokalach mieszczących się pod adresem, pod którym w ciągu ostatnich 5 lat nie stwierdzono urządzania gier na automatach niezgodnie z przepisami ustawy.

17. Mam lokal na piętrze w centrum handlowym. Czy salon musi być na parterze, czy może być także na innych kondygnacjach?
Odpowiedź: Kwestia usytuowania salonu gier z punktu widzenia kondygnacji nie jest uregulowana, lecz mając na uwadze wygodę klientów preferowane są lokale na parterze.

18. Gdzie sprawdzę czy w mojej miejscowości został już wybrany przez Totalizator Sportowy lokal?
Odpowiedź: Totalizator Sportowy nie udostępnia informacji na etapie procesu uruchamiania salonu gier, natomiast ustosunkujemy się do każdej złożonej oferty na stronie https://www.totalizator.pl/wspolpraca/lokale-uzytkowe

19. Jestem mieszkańcem X. Nie życzę sobie, żeby w mojej miejscowości stanął obok mnie jakikolwiek salon z automatami.
Odpowiedź: Totalizator Sportowy realizuje monopol państwa w zakresie prowadzenia salonów gier na automatach, w przypadku braku przeciwwskazań wynikających z ustawy hazardowej, może uruchomić salon również w Państwa miejscowości.

Źródło: Totalizator Sportowy


Otagowano jako

8 Komentarzy

  1. Andrzej Odpowiedz

    Jeśli ktoś posiada dużą liczbę automatów do gier i chciałby się ich pozbyć, to możemy pomóc wyeksportować je do Afryki – warunki do ustalenia. Osoby zainteresowane proszę pisać na adres: [*Panie Andrzeju w celu zamieszczenia ogłoszenia w portalu E-PLAY proszę pisać na adres: biuro@e-play.pl. Warunki do ustalenia 😛 – Redakcja]

  2. sara Odpowiedz

    Oferty pracy ze strony totalizatora
    ADMINISTRATOR SIECI SALONÓW
    Olsztyn/Rzeszów/Katowice/Poznań/Bydgoszcz
    KOORDYNATOR SIECI SALONÓW
    Katowice/Poznań/Bydgoszcz/Kraków/Warszawa
    przynajmniej wiadomo jakie miasta wchodzą w grę na tym etapie

    wymagania min.
    co najmniej średnie wykształcenie
    niekaralność ( trochę osób odpadnie z branży)
    doświadczenie w zarządzaniu siecią sprzedaży detalicznej lub wielkopowierzchniowym salonem sprzedaży,
    nic na temat znajomości tematu
    oferują
    dobre zarobki , szkoda ze nie uzależnione od wysokości osiąganych wyników finansowych

  3. Yamazaki Odpowiedz

    punkt 16.
    „Salony gier na automatach muszą znajdować się w lokalach mieszczących się pod adresem, pod którym w ciągu ostatnich 5 lat nie stwierdzono urządzania gier na automatach niezgodnie z przepisami ustawy.”

    Co jeżeli pod danym adresem jest kilka, kilkadziesiąt lokali?? Kilka, kilkadziesiąt firm. Ja mam lokal który nie ma określonego numeru lokalu, hali, budynku, a znajduje się pod adresem gdzie jest około 300firm i lokali 🙂 miałem zajęcia automatów, ale na dzień dzisiejszy nie poniosłem jeszcze żadnych konsekwencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *