Stanowisko IGPIOUR do projektu ustawy o zmianie ustawy o grach hazardowych

Okiem eksperta
Bartosz 26/06/2014

Ostatnia aktualizacja: 15 kwietnia 2020

„Izba wielokrotnie postulowała szerokie konsultacje przedstawicieli administracji państwowej oraz podmiotów działających we wszystkich sektorach gier w Polsce dotyczące docelowego formatu rynku gier w Polsce. Apelowaliśmy o rozważne moderowanie naturalnej dla każdej społeczności sfery gier – nie są takim działaniem próby ustawowego zamykania rynku gier na automatach o niskich wygranych, ograniczanie dostępności gier na automatach w salonach gier, podwyższanie podatków od gier ponad próg opłacalności dla organizatorów gier.(…)

Wbrew temu, co twierdzi Ministerstwo Finansów przedkładając projekt nowelizacji ustawy hazardowej nie dostosowuje polskiego prawa hazardowego do orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. W kluczowym, 25 motywie orzeczenia z dnia 19 lipca 2012 roku TSUE stwierdził, iż wprowadzony przez Polskę zakaz urządzania gier poza kasynami jest nienotyfikowaną normą techniczną, a tym samym zakaz ten jest bezskuteczny. Powyższe oznacza, że urządzanie gier poza kasynami jest dozwolone, a Ministerstwo Finansów w przedstawionej nowelizacji nie udziela odpowiedzi w jakiej procedurze zamierza wydawać nowe zezwolenia.(…)

Podsumowując, krytyka ustawy na etapie jej tworzenia okazała się słuszna, gdyż pod rządami nowego prawa na rynku hazardowym pojawiło się wiele zjawisk o charakterze patologicznym, a budżet państwa ponosi miliardowe straty, wynikające nie tylko z utraty wpływów z organizacji gier. Rozwiązania tych problemów nie znajdujemy w planowanej nowelizacji ustawy o grach hazardowych.(…)”

PEŁNA TREŚĆ STANOWISKA

0 komentarzy